Dodatki paszowe Pasze i dodatki
Dodatki paszowe

Witamina A

Tran z wieloryba Największym źródłem witaminy A jest tran wielorybi lub tłuszcz innych zwierząt morskich. Tran dodatkowo dostarcza maksymalną dawkę witaminy D.

Witamina A jest jedną z najważniejszych witamin, rozpuszcza się w tłuszczach. Niedobór jej powoduje zahamowanie wzrostu i rozwoju, rogowacenie nabłonka, twardnienie rogówki i spojówki oka oraz osłabienie funkcji błon śluzowych. Może też wystąpić osłabienie wzroku zwane kurzą ślepotą. Duże zapotrzebowanie na tę witaminę wykazują wszystkie zwierzęta rozpłodowe. Brak jej u samców powoduje zmiany degeneracyjne jąder, co oznacza niepłodność tych zwierząt.

Właściwości biologiczne czynne ma nie tylko witamina A, lecz i karoten (roślinna forma witaminy A). Karoten występuje w komórkach roślinnych. W celu dostarczenia zwierzętom pasz bogatych w karoten produkuje się specjalną mączkę z suszu młodych roślin zielonych, głównie takich jak lucerna i koniczyna. źródłem karotenu są również pastwiska, kiszonki, a szczególnie kiszonki z kukurydzy i marchwi. Poza tym witamina A znajduje się w tranie, żółtku jaja, mleku i maśle.